Dátum zverejnenia:

LUKÁČOVSKÝ SPRAVODAJ

OZ VRBINA

Michal Hraška, narodil sa 17.7. 1932 v Lukáčovciach, zomrel 16.5. 2002 v Bratislave. Stál pri zrode stálych bábkových divadiel na Slovensku. V rokoch 1953 – 1958 bol členom bábkového divadla v Nitre. Od roku 1958 pôsobil ako člen Štátneho bábkového divadla v Bratislave. Jeho inovátorským projektom bola Show pre dve ruky, ktorou rozdával radosť nielen doma, ale aj v zahraničí. Reprezentoval Československo na bábkarských festivaloch v Juhoslávii, na Kube. 

Spolupracoval s Ivanom Krajíčkom v zábavnej relácii Vtipnejší vyhráva. Ako herec účinkoval v mnohých filmoch, rozprávkach a komédiách, najznámejšou z nich bol Pacho, hybský zbojník, kde stvárnil rolu zbojníka Melichara.

Filmografia

  • 1965 – Máje (komédia)
  • 1968 – Botafogo (bábkový / muzikál / rozprávka)
  • 1971 – Dosť dobrí chlapi (dráma)
  • 1972 – Tie malé výlety (komédia / dráma)
  • 1973 – Deň slnovratu (psychologický / Dráma)
  • 1975 – Život na úteku (dráma / vojnový / 6ivotopisný)
  • 1975 – Pacho, hybský zbojník (komédia)
  • 1976 – Desať percent nádeje (dráma)
  • 1976 – Stratená dolina (komédia)
  • 1977 – O Ťuťmákovi a Herešte (rozprávka)
  • 1977 – Rachotilkovia (rozprávka / rodinný)
  • 1978 – Kamenný chlapec (bábkový / rozprávka)
  • 1978 – Nech žije deduško (rodinný / komédia)
  • 1979 – Najlepšie želanie (rozprávka)
  • 1979 – Prerušená hra (krimi)
  • 1979 – Kresadlo (animovaný / Rrzprávka)
  • 1981 – Popoluška (bábkový / rozprávka)
  • 1982 – Kúzelné mestečko (rodinný)
  • 1982 – Kočka (dráma / psychologický)
  • 1982 – Popolvár najväčší na svete (rozprávka)
  • 1985 – Domov (1. epizóda / rodinný seriál)
  • 1987 – Rozprávienka vtáča zlaté (bábkový / krátkometrážny)
  • 1988 – Zlatá panna zo zlatého vajca (animovaný / bábkový / krátkometrážny)
  • 1989 – Rentabilita (dráma)
  • 1989 – Krajina Dživiben (bábkový / rozprávka)
  • 1992 – Janko Gondášik (bábkový / krátkometrážny)

Medzi reláciami pre deti sa výrazne od roku 1979 v slovenskom vysielaní Československej televízie presadila aj relácia Slniečko na rukavičke, ktorá na obrazovke zotrvala v určitej podobe niekoľko rokov neskôr a prinieslo viac ako 100 častí. Skončila až v roku 1989 a už viac nebola obnovená.

FOTOALBUM

ZDROJ INFORMÁCIÍ

Spracovala: Soňa Szalaiová

KOMENTÁRE

Adresa

Lukáčovce č. 2
95123 Lukáčovce

IČO: 00308188
obecnyurad@lukacovce.sk

Nájdete nás

0
Chcem sa vyjadriť v komentárix